0767 186 768 Luni Sambata 10:00 - 21:00 Iuliu Maniu 74-76, Bucuresti

Obezitatea si sedentarismul creeaza mari probleme multor persoane, insa expertii incearca sa explice care este cel mai periculos dintre cei doi factori.

O cercetare realizata in Suedia arata faptul ca obezitatea este cea mai grava conditie pentru organismul uman. Expertii suedezi spun ca alimentatia echilibrata reprezinta o solutie dovedita pentru diminuarea riscului de moarte prematura.

Portalul Health24.com scrie ca sedentarismul si obezitatea sunt doi dintre factorii de risc ai bolilor cronice si deceselor. Savantii din cadrul Universitatii suedeze Umea au realizat o cercetare la care au luat parte peste 1,3 milioane de barbati, derulata pe perioada a circa 29 de ani.

Sedentarismul
Sedentarismul

In acest interval, savantii au analizat impactul obezitatii si sedentarismului asupra starii de sanatate a participantilor.

Daca doriti sa fiti mereu in forma atunci trebuie sa efectuati circa 10.000 de pasi pe zi!

A fost evaluata prin teste fizice, rezistenta la efort a subiectilor. Testele au indicat faptul ca cei care se bucurau de cele mai bune scoruri la testele de efort prezentau un risc cu 48% mai mic de deces prematur, fata de cei care nu aveau o buna rezistenta fizica.

Specialistii suedezi au observat ca voluntarii care aveau o greutate corporala normala posedau un risc redus de deces, chiar daca aveau rezultate slabe la testele fizice. Acestia precizeaza ca totusi, sedentarismul ramane o problema de sanatate publica, fiind implicat in stilul de viata nesanatos.

Daca doriti sa fiti mereu in forma atunci trebuie sa respectati recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii de a efectua circa 10.000 de pasi pe zi, care se pot masura cu ajutorul unui pedometru.

Expertii ne anunta ca miscarea fizica practicata regulat ajuta la scaderea cu 39% a riscului de a dezvolta cancer de san, cu 26% a riscului de cancer colorectal, cu 25% riscul unui atac cerebral si cu 34% riscul de diabet.

Trebuie spus ca sedentarismul este astazi al patrulea factor de risc al mortalitatii la nivel mondial, dupa hipertensiunea arteriala, fumat si diabet.